Guus Betlem / Freddy Hagers:

 

een héleboel leuke boeken!!

 

 

De vier van de poppenkast, geschreven door Guus Betlem. De vier van de poppenkast is het verhaal van Djin, die geroerd wordt door het plezier dat een paar minderbedeelde kleuters aan een poppenkast beleven - als ze het maar kunnen betalen. Samen met haar vriendinnen, haar broer Winand en zijn vriend Steven bouwen ze een poppenkast en maken ze poppen en verhalen om eens echt - en gratis! - plezier te brengen bij jarige kinderen in de nabijgelegen volksbuurt. De poppenkast wordt een grote hit, vooral de kuren van Stevens ezelpop. Maar dan duikt er een mijnheer Van Vliet op, die zich introduceert als "de man met het organisatietalent". Vinden ze ook niet dat hun kunsten een groter publiek verdienen? De verleiding is groot, maar als de vriendinnen ontdekken dat mijnheer Van Vliet de kinderen entree laat betalen om te kijken, besluiten ze hem een lesje te leren. Intussen gaan de optredens door, al mag de school er natuurlijk niet onder lijden, met als hoogtepunt de Kerstviering in het ziekenhuis.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Goed spoor, verkenners! Geschreven door Guus Betlem. Goed spoor, verkenners! is een echt scoutingverhaal. De troep is op kamp op de Veluwe, maar de hopman heeft gemerkt dat zijn verkenners de oefeningen in spoorzoeken zijn ontgroeid. Ze hebben een nieuwe uitdaging nodig. En die komt er!  Met een bevriende hopman van een andere troep organiseert de hopman een ontvoering van een drietal verkenners. Elk spoor ontbreekt. De andere jongens worden tot de avond in spanning gehouden omtrent het lot van hun kameraden om het zo echt mogelijk te maken, maar als ze horen dat het bedoeld is als oefening zijn de jongens razend enthousiast. Ze mogen op eigen houtje drie dagen lang proberen het "ontvoerde" drietal terug te vinden.

Onno´s patrouille heeft algauw een spoor te pakken, maar als ze de nacht doorbrengen op de hei bij Heerden zijn de jongens getuige van verdachte gebeurtenissen bij de oude molen. Hun eigen speurtocht naar de drie verkenners raakt verstrikt in hun pogingen de raadselachtige gebeurtenissen rond de molen op te lossen. Gelukkig weten ze nog net op tijd de politie in te schakelen, al gaat daarmee kostbare tijd verloren om hun kameraden te vinden. Of...?

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦Tot morgen in Madurodam, geschreven door Freddy Hagers. ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Tot morgen in Madurodam vertelt het verhaal van het begin van de miniatuurstad Madurodam. Het stadsbestuur moet gevormd worden door leerlingen van de Haagse middelbare scholen, hoewel tussen de leerlingen van de verschillende scholen vaak grote naijver heerst. De gezamenlijke belangen blijken echter toch erg te binden, en het jeugdige stadsbestuur kan het prima met elkaar vinden. Ze mogen de opening van Madurodam meemaken, en tijdens de zomervakantie zijn ze vrijwel iedere dag aanwezig in het miniatuurstadje. Victor als burgemeester ontvangt speciale gasten, en ook Connie als gemeentesecretaresse valt die eer weleens ten deel - ook in andere talen! Martin zit op zijn uitkijktoren en waarschuwt eenieder die zich niet aan de regels houdt. Ze leiden hele congressen en blinde kinderen rond, houden een vraaggesprek voor de televisie, en een hechte vriendschap bloeit op tussen hen. Of... zal dat alles weer overwaaien als na het seizoen de Madurodamse gemeenteraad ontbonden wordt?

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Weet wat je doet, Marjolein! Uit de serie over Marjoleintje van het Pleintje, geschreven door Freddy Hagers. Weet wat je doet, Marjolein! vind ik persoonlijk de leukste in de Marjoleinserie. De van oorsprong Nederlandse filmster Patricia Hill komt naar Nederland om geld in te zamelen voor de mensen die nog steeds als vluchteling leven na de tweede wereldoorlog. Maar Patricia breekt op het laatste moment haar enkel. Wat nu, de toernee afzeggen? Daarmee gaat een enorme mogelijkheid om geld in te zamelen verloren...

Maar er zijn mogelijkheden... Iemand van de organisatie herinnert zich een foto van Marjolein die vorig jaar in de krant heeft gestaan in verband met een actie die zij toen voerde voor het verlamde kind. Ze had toen gevonden dat deze Marjolein Bronkhorst genoeg op Patricia Hill leek om haar double te zijn. Marjolein wordt overgehaald om Patricia´s plaats in te nemen, en moet volledig incognito in een paar dagen worden omgeturnd in een bekende actrice. Wat ze vervolgens allemaal meemaakt als Nederland "Patricia" begroet valt met geen pen te beschrijven. Ze valt nog bijna door de mand als ze bij de ontvangst van de studenten een aantal oude vrienden ontmoet, onder wie haar verloofde Bert, en uiteindelijk krijgt ze zelfs een filmcontract aangeboden. Maar wie Marjolein een beetje kent...

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦´t Klaroentje van Koentje, geschreven door Guus Betlem. Dit boek geeft een interessante schildering van het gewone leven in Nederland vlak na de tweede wereldoorlog. ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

´t Klaroentje is de naam van de nieuw jeugdbijlage van dagblad De Klaroen, waarvan Koentje en Bart samen de journalistiek verzorgen onder hoede van de hoofdredacteur. En het is nog niet zo eenvoudig om je persoonlijke voorkeuren een beetje te verbergen als er wedstrijden tussen de scholen gehouden worden!

De spannendste wedstrijd wordt ongetwijfeld de wielerwedstrijd, waarvoor hun vriend Japie, die werkt als hulpje bij de fietsenmaker, één van de belangrijkste kandidaten is. Maar er zijn meer jongens die willen winnen, en om hun tegenstanders uit te schakelen gebruiken ze niet altijd even faire middelen. Koens verontwaardiging is groot, maar gelukkig komt zijn vader een tactvolle oplossing die ook Koentjes boosheid verandert in - ja, bijna medelijden met de onsportieve jongens.

Als beloning voor hun harde werk als journalisten mogen Koentje en Bart een ballonvaart maken. Geen vuiltje aan de lucht, maar... boven de dikke regenwolken schijnt de zon... Komen ze weer veilig op de grond?

Het verhaal geeft tevens een interessante schildering van het gewone leven in Nederland vlak na de tweede wereldoorlog.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

De vijfde heeft succes, geschreven door Freddy Hagers.

 

De vijfde heeft succes, maar niet meteen... Volgens de traditie komt iedere klas met iets op de planken op het jaarlijkse schoolfeest. De vijfde heeft een toneelstuk gekozen, maar de repetities verglijden met snoeperijen en gegiebel. Wat ze nodig hebben, is een "echte" regisseur! Een beetje aarzelend vragen ze Rein, de zoon van een beeldhouwer en dus in ieder geval uit een artistiek milieu. Na wat eerste strubbelingen verloopt de samenwerking prima, want Rein zit zijn nieuwe theatergroep goed achter de vodden. Toch blijft er hier en daar wat wrijving bestaan, maar na hun succes op de schoolavond hebben ze de smaak te pakken en willen ze verder met hun theaterspel. Vele plannen komen ter tafel, maar wie had nu gedacht dat ze binnen de kortste keren zowel op de radio als op de televisie zouden zijn...!

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦Ankie´s Klaverblad, geschreven door Freddy Hagers. ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Het is grote vakantie, maar het stadje Vlaggeveen staat bol van verontwaardiging. Een 12-jarige jongen heeft een oude dame aangereden, en de kranten spuien hun gal over die jeugd van tegenwoordig. Ankie en haar vriendinnen vinden het niet eerlijk dat door een fout van een enkeling de hele jeugd neergesabeld wordt. Ze besluiten een club op te richten "tot bevordering van de wellevendheid": Ankie´s Klaverblad.

Maar goed doen blijkt niet altijd zo makkelijk. De mensen zijn achterdochtig en denken dat de meisjes hen voor de gek houden. Ze belanden zelfs op het politiebureau, maar als de inspecteur hoort van hun initiatief, besluit hij hen een handje te helpen. Vlaggeveen moet de hoffelijkste gemeente van Nederland worden! En inderdaad, met een beetje reclame beginnen de zaken te floreren, en Het Klaverblad breidt zich uit over heel Nederland. Tot groot geluk van Ankie, die op weg naar haar vakantie in de haast in de verkeerde trein stapt... 

 

Raadselen rond Boszicht, geschreven door Guus Betlem. ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

In Raadselen rond Boszicht worden we betrokken bij een serie diefstallen in Pension Boszicht. Dat is natuurlijk geen reclame voor het pension, en Bert en zijn vriend Felix zijn bedacht op alle verdachte verdragingen van de gasten. En dat zijn er nogal wat... Wie sluipt daar bij nacht en ontij rond? En hoe kan de brandkast leeggeroofd zijn als de hele brandkast niet open geweest is?

Niemand is die hij of zij lijkt te zijn, en ook het huis zelf blijkt een paar geheimen te herbergen. Gelukkig blijkt de politie dichterbij dan gedacht, en na een paar angstaanjagende ogenblikken in een pikdonkere geheime gang wordt de boosdoener ontmaskerd.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

 

De (volledige??) lijst van het werk van Guus Betlem, Guus Betlem jr. en Freddy Hagers

 

De series van Freddy Hagers

 

Typische Betlem-Hagers humor

(geciteerd uit De huishoudschool in volle actie en uit Kathinka van de huishoudschool)

 

Een vandaag de dag hilarische ruimtereis

zoals Betlem-Hagers zich die voorstelde in 1933...

(geciteerd uit Snoetje als journalist)

 

Betlem-Hagers index

 

 

Terug naar de Januaraanse Ambassade

 

 

home