De Nomad, het vliegtuig waarmee de Flying Doctors hun bezoeken afleggen. De Royal Flying Doctor Service

van Australië

 

De televisieserie "De Flying Doctors" van Crawfords is niet alleen maar een avontuurlijk verhaal. De Flying Doctors (of The Royal Flying Doctor Service, zoals de officiële titel luidt) is een bestaande organisatie, die zorgdraagt voor de medische hulp aan hen die in de eenzame, uitgestrekte Australische Outback leven.

 

Australië is een enorm groot land. Het heeft ongeveer 21 miljoen inwoners, die bijna allemaal aan de kust wonen. Vrijwel alle grotere steden liggen aan zee: Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane, Perth, Darwin, en ook Canberra ligt niet zo ver landinwaarts. En dat binnenland is gigantisch uitgestrekt: duizenden kilometers agrarische grond en woestijn, met mensen die hun dichtstbijzijnde buren op vele kilometers afstand hebben wonen. In een zo uitgestrekt en dunbevolkt gebied is het natuurlijk onmogelijk om een nabijgelegen medische hulppost bereikbaar te hebben voor iedereen. En daar komen de Flying Doctors in beeld.

 

De Flying Doctors zijn "uitgevonden" in 1928, door John Flynn. Hij was arts, en hij had ook een vliegbrevet. In die tijd waren vliegtuigen nog heel bijzonder. En ze waren er niet bepaald op gebouwd om liggende, zieke passagiers te vervoeren. Maar nu, in plaats van dagen te moeten reizen - ook heel nieuwerwets - per auto of te paard, kon dr. Flynn zijn vliegtuig nemen en de patiënten bezoeken binnen een redelijke tijdsspanne. Op deze manier heeft hij heel wat levens gered in die tijd.

 

Toch zou zijn vliegtuig van erg weinig nut zijn als de mensen geen mogelijkheid hadden om hem te hulp te roepen. De telefoon was inmiddels al aardig ingeburgerd, maar in de uitgestrekte, dunbevolkte Outback was het niet aannemelijk dat enig telecombedrijf zou willen investeren in een telefoonnetwerk voor zo´n handjevol klanten. Daarom maakte dr. Flynn zich sterk om in plaats daarvan in ieder huis in de Outback een radio te hebben waarmee men zowel kon zenden als ontvangen. Dat zou sowieso veel goedkoper zijn dan telefoonkabels over de Outback leggen.

Zijn idee werd uitgevoerd, en behalve het nut bij medische situaties en noodgevallen groeide die radio uit tot een groot sociaal succes. Mensen die hun leven leidden op de afgezonderde boerderijen konden plotseling praten met iedereen in de "buurt", gewoon door de radio te Natuurlijk is er niet altijd spreekuur bij je in de buurt precies als je een dokter nodig hebt. De radio biedt dan uitkomst. De Flying Doctors houden dagelijkse radiospreekuren. (Op de foto: Melita Jurisic in de rol van dr. Magda Heller, en Beverley Dunn in de rol van radio operator Clare Bryant / The Flying Doctors)gebruiken. Het zou weleens de redding kunnen zijn geweest voor heel veel mensen die anders gek geworden waren van eenzaamheid.

 

Vandaag de dag is de Royal Flying Doctor Service uitgegroeid tot een professionele organisatie. Er zijn vele RFDS-bases in het land; sommige liggen in de steden aan de kust, andere in kleinere plaatsen in de Outback zelf. Ze hebben natuurlijk de beschikking over modernere vliegtuigen dan in de tijd van dr. Flynn: nu is het geen enkel probleem meer om een patiënt naar het ziekenhuis te brengen. Ook de radio redt nog steeds vele levens, want internet mag dan vele mogelijkheden bieden, veel van de afgelegen boerderijen missen De basis is het centrum van de lokale Flying Doctors. nog altijd de daarvoor noodzakelijke communicatielijnen. Dr. Flynns idee fungeert dus nog grotendeels zoals hij het zich gedacht had: de artsen die regelmatige clinics houden in het land, spreekuren en noodoproepen over de radio, en de RFDS-vliegtuigjes die over de uitgestrekte Outback vliegen om medische hulp te verlenen waar en wanneer het maar nodig is.

 

Niet altijd is het echter mogelijk, noch noodzakelijk om elke patiënt te bezoeken. Via de spreekuren over de radio kan al veel verholpen worden. Daartoe is er een speciale kaart ontwikkeld van het lichaam. Met de op de lichaamskaart aangegeven cijfertjes kan de patiënt nauwkeurig aangeven waar hij of zij pijn heeft. En al zit de dokter op honderden kilometers afstand van de patiënt, toch kan hij zo - waarschijnlijk wel met behulp van diens medische voorgeschiedenis - vrij goed bepalen wat de patiënt mankeert. En wat die patiënt nodig heeft. Behalve die lichaamskaart heeft ieder huis namelijk een verhoudingsgewijs grote medicijnkist. Alle medicijnen daarin zijn genummerd. De arts aan de radio kan de patiënt dus gewoon aanraden driemaal daags een tablet van medicijn nr. 87 te nemen. Eenvoudig, maar ingenieus!

 

De artsen en verpleegsters die voor de RFDS werken verdienen niet het salaris dat ze zouden krijgen in een normaal stadsziekenhuis. Ook de piloten en radio operators zouden elders meer verdienen. Werken voor de Flying Doctors betekent tevreden zijn met een bescheiden loon en weinig glamour, en het vereist daarnaast heuse toewijding. Maar zij zijn wel de echte vechters, de redders van vele levens!

De Royal Flying Doctor Service is een non-profit organisatie. Ze krijgen enige financiële steun van de overheid, maar ze zijn nog altijd behoorlijk afhankelijk van liefdadigheid. In de televisieserie hebben we heel wat De artsen van de Flying Doctors moeten zeer allround zijn, daar medische specialisten vaak ver weg zitten. (Op de foto uit de tv-serie: Lenore Smith in de rol van zr. Kate Standish, met op de achtergrond Andrew McFarlane (dr. Tom Callaghan), Liz Burch (dr. Chris Randall) en Robert Grubb (dr. Geoff Standish) tijdens een operatie.)mogelijkheden gezien om geld in te zamelen voor de RFDS: missverkiezingen, moerasmonsterraces, een bijzonder vliegtuig uitnodigen, races per luchtballon etc. Het zijn natuurlijk voornamelijk de mensen die de Flying Doctors in hun dagelijks bestaan nodig hebben die geneigd zullen zijn geld te geven. Maar we kunnen allemaal helpen; je hoeft er niet eens voor in Australië te wonen om de Flying Doctors te steunen! En aangezien wij zoveel van het levensreddende werk van de Flying Doctors op TV hebben gezien, zouden wij de eersten moeten zijn die hen willen steunen!

 

Hoe?

 

Als je een credit card hebt, is het al heel gemakkelijk:

je kunt direct geld overmaken via internet:

www.flyingdoctor.net/donation.htm

 

Als je geen credit card hebt,

kun je per email contact opnemen

met het hoofdkantoor van de RFDS,

en zij helpen je dan om je gift over te maken!

enquiries@rfdsno.com

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

De TV-serie "De Flying Doctors"

 

 

home