Muziekles met Sabrina Simoni,

                                                  de dirigente van het Piccolo Coro

 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Favole inCanto; imparare a cantare giocando con la direttrice del Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano di Bologna. 
Autori: Sabrina Simoni, Siro Merlo ed Elena Arlotti.Favole inCanto

                         muziekles met kleuters                               

 

In de jaren dat ze met de kinderen van het Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano werkte heeft Sabrina veel ervaring opgedaan met muziekonderwijs aan jonge kinderen. De meeste van haar aspirantleden zijn zes jaar of jonger; dat vraagt toch een vrij speelse aanpak. Uit die ervaringen is vorig jaar een boek ontstaan: Favole inCanto, oftewel Zangsprookjes.

Dit prachtig geïllustreerde boek bevat vier sprookjes. In het eerste gaat de verteller samen met de kinderen op zoek naar nieuwe sprookjes. Ze krijgen telkens opnieuw aanwijzingen waar ze die zouden kunnen vinden, en al die figuren die hen de weg moeten wijzen vereisen een andere aanpak. Soms moet er gefluisterd worden, soms geroepen. Of van hard naar zacht, of van zacht naar hard. De ademhaling, zowel in- als uitademing, wordt gespeeld met duidelijke voorbeelden. En toverformules introduceren tot slot het basisidee van hoge en lage tonen.

Het eind van het eerste sprookje vertelt al dat ze drie nieuwe sprookjes gevonden hebben: "Het feest op de boerderij", "De drie uiltjes", en "Het lied van de feeën". Deze drie verhalen hebben grotendeels dezelfde opbouw. Er is één dier dat in een bepaald ritme begint, en er komen steeds meer dieren (en voertuigen en kanonnen en…) bij, elk met hun eigen geluid en hun eigen ritme, en later ook met hun eigen melodie. Die melodietjes zijn leuk en aanstekelijk, maar de laatste ritmeoefeningen daarvóór erg ingewikkeld als men de tekst er niet bij heeft. Zolang het om twee, drie, vier dierengeluiden gaat, is het nog wel bij te benen, maar bij vijf raak je (puur op gehoor) toch wel gauw de draad kwijt.

Bij het boek hoort een cd, waarop in kleine onderdelen het eerste verhaal helemaal is opgenomen, en van de andere drie verhalen de oefeningen. Die oefeningen worden geaccompagneerd door eenvoudige, duidelijke muzikale begeleiding. Ze worden één keer voorgedaan door een kinderstem, en daarna volgt direct tweemaal de "karaokeversie" waarin de lezer de oefening zelf kan proberen. Het punt van invallen is altijd heel duidelijk.

Het boek is bedoeld als aanvulling op bestaande muziekpedagogische methodes, en richt zich op de eerste zanglessen aan drie- tot zevenjarigen. Het is ook goed te gebruiken in de laagste groepen van de basisschool, en heeft als grote voordeel dat de voorlezer geen vooropleiding in de muziek nodig heeft. Alles wat enigszins muzikaal is, staat op de cd, en kan dus zonder meer nagedaan worden. De noten staan wel vermeld in het boek, maar ook zonder noten te kunnen lezen kan dit boek zonder problemen gebruikt worden. Wellicht een aanwinst voor de Nederlandse basisschool?

 

Simoni, Sabrina (2003), Favole inCanto; Imparare a cantare giocando con la direttrice del Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano di Bologna. Milano: Ricordi.

Prijs: € 22,00 inclusief cd.

 

Sabrina met haar koor : deze kinderen waren de proefkonijnen voor Favole inCanto!

Sabrina Simoni e il Piccolo Coro "Mariele Ventre" durante lo Zecchino d´Oro.

 

Mijn mening:

 

De oefeningetjes zijn erg leuk om te doen. Bij vlagen neig je (als volwassene) naar de slappe lach, maar kinderen zijn er met plezier mee bezig. Hun begrip voor het verschil in geluid van verschillende dieren helpt hen bij de bewustwording van de verschillen in ritme en toonhoogte. Het is geen zangmethode op zich; meer een bewustmaking van het feit dat je je stem op verschillende manieren kunt gebruiken. Ritme en melodie zijn daar een logisch vervolg op. De oefeningen worden per verhaal opgebouwd, maar vereisen soms enige oefening voor je het hele rijtje onder de knie hebt.

De verhalen vind ik wat wisselend van kwaliteit. Slechts het laatste verhaal doet de titel "sprookje" werkelijk eer aan. Het gaat over een prinses die zo´n hekel aan muziek heeft, dat ze door een muzikale fee in een kikker veranderd is. Pas als ze kan bewijzen dat ze net zo mooi kan zingen als de feeën zelf, zal de betovering worden verbroken. Dat verhaal zit op zichzelf heel goed in elkaar, en de oefeningen passen er leuk in. Het eerste

verhaal daarentegen, waarin de verteller op zoek gaat naar nieuwe sprookjes, is een soort "en toen"-verhaal; in zijn soort lang niet onaardig, maar er zit - ondanks de wel zichtbare rode draad - weinig samenhang in. Het tweede verhaal, over boerderijdieren die een feestlied voorbereiden, is leuk gevonden, maar mist jammer genoeg een echte climax. Daarvoor houdt het verhaal nèt te vroeg op… Het derde verhaal, over een zoekgeraakt uiltje, vind ik persoonlijk nogal saai, maar ik kan me voorstellen dat het de jongsten wel aan zal spreken. Gelukkig heeft Sabrina het beste verhaal, over de amuzikale kikkerprinses, voor het laatst bewaard…

Mijn algemene indruk is toch beslist positief. Het idee is zeker origineel, en blijkt in de praktijk goed te worden ontvangen door kinderen in de doelgroepleeftijd. Aan sommige verhalen zou nog wat geschaafd moeten worden, maar ook nu geven ze al, samen met de prachtige illustraties van Elena Arlotti en de aanstekelijke arrangementen van Siro Merlo, veel plezier aan jeugdige gebruikers en hun begeleiders! Het is een werk dat het verdiend gebruikt te worden!

 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

La tastiera incantata

                                 pianoles met kleuters

 

Natuurlijk kon Sabrina het ook niet laten om haar eigenlijke vak - ze studeert (of is inmiddels afgestudeerd) piano aan het conservatorium in Bologna - op dezelfde manier voor jonge kinderen toegankelijk te maken. Het resultaat was La tastiera incantata: een boek met eenzelfde soort opzet als Favole inCanto.

De opbouw is in grote lijnen hetzelfde. Eerst wordt het kind vertrouwd gemaakt met het fenomeen piano, met behulp van allerlei manieren om geluid aan het instrument te ontlokken: met de vuist, of roetsjend over de toetsen, of alleen witte of alleen zwarte toetsen, en tot slot met één vinger. Eén en ander is weer ingebouwd in een verhaal: de "oefeningetjes" hebben een doel: het verjagen van de jager! Vervolgens zijn er weer drie sprookjes. De eerste introduceert de toonladder, de tweede de notenwaarden en de vingerzetting, en de derde de zwarte toetsen. En tot slot zijn er nog een aantal danswijsjes van de verschillende verhaalfiguren opgenomen. Het boek is opnieuw prachtig geïllustreerd door Elena Arlotti. En ook nu weer is er een cd bij waarop alles wordt voorgespeeld.

 

La tastiera incantata; imparo a suonare il pianoforte giocando con la direttrice del Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano di Bologna. 
Autori: Sabrina Simoni, Siro Merlo ed Elena Arlotti. Mijn mening:

 

Ik heb de oefeningen in dit boek alleen zelf uitgeprobeerd, niet met kinderen. Over de ontvangst bij kinderen kan ik dus niet oordelen. Maar ik denk dat het bijzonder goed aan zal slaan bij de doelgroep!

Opvallend is dat de zwakkere zijde van Favole inCanto hier de absoluut sterkste kant van het boek is. De verhalen in La tastiera incantata zijn gewoon schitterend! Ten eerste is er al eenheid binnen het boek: de vier verhalen gaan over één en dezelfde schildpadfamilie. De eerste twee verhalen worden de schildpadden belaagd door de jager, en er zijn allerlei "magische" muzikale kunstgrepen voor nodig om die jager van hun lijf te houden. Ondertussen maken we bijvoorbeeld ook kennis met de kabouters: ieder van een andere kleur, en met een andere plek op de notenbalk.

In het derde verhaal wordt het spannender: een roofvogel heeft Pappa Schildpad gevangen, en opgesloten in een hoge toren met een heleboel gesloten deuren: van papier, van hout, van ijzer etc. Die moeten met muzikale toverspreuken (die ook gegeven worden op de notenbalk, en dus gespeeld moeten worden op de piano!) worden geopend.

Tenslotte moet in het vierde verhaal de hulp ingeroepen worden van de "be-molli", die onder de zwarte toetsen wonen. Erg praktisch zijn ze niet: ze vinden stuk voor stuk dat hun buurman hen beter kan helpen... Maar tot slot zijn alle gevaren uit de weg geruimd, en kan er een feest plaatsvinden waarvoor ieder personage een eigen danswijsje heeft.

Heerlijke verhalen gewoon... Niets op aan te merken, ik heb ervan genoten! Het enige, allerenigste minpuntje (misschien!) aan het boek zijn de laatste danswijsjes aan het eind. Die lijken me toch wat hoog gegrepen voor iemand die alleen dit boek als pianoles heeft gehad. Maar zoals gezegd: ik heb dit niet met kinderen uitgeprobeerd, dus wellicht valt het wel mee.

Samengevat: dit boek is een echte aanrader!!

 

Simoni, Sabrina (2003), La tastiera incantata; Imparo a suonare il pianoforte giocando con la direttrice del Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano di Bologna. Milano: Ricordi.

Prijs: € 22,00 inclusief cd.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Sabrina  Simoni

 

Piccolo Coro

 

Zecchino d´Oro

 

Antoniano index

 

De officiële site

(externe link)

 

Ontmoetingsplek voor fans

(externe link)

 

 

 

home

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦